۱۳۹۰ خرداد ۶, جمعه

GPRS چیست؟



اطلاعات عمومی | GPRS واقعا چیست؟به طور حتم این روزا GPRS زیاد به گوشتون خورده و بی شک در تبلیغات تلویزیونی و روزنامه ها و حتی مسابقات فوتبال و … تبلیغات اپراتور دوم تلفن همراه رو زیاد شنیده اید. شاید شما هم بخواهید بدونید که اصلا این GPRS چی هست و به چه دردی می خوره؟
 

GPRS حروف اختصاری برای General Packet Radio Service است که به نام شبکه GSM نسل 2/5 هم شناخته میشود. ماهیت دیجیتالی بودن، مبتنی بودن بر بسته های اطلاعاتی و قابلیت آنلاین بودن این سرویس به کاربران امکان میدهد تا همیشه به اینترنت متصل باشند. همچنین سرعت این شبکه بسیار بالاتر از سرعت 9/6 کیلوبیت بر ثانیه ی موجود در شبکه GSM است.

طبق اعلام اپراتور دوم تلفن همراه با این سرویس، به هنگام حرکت و رفت و آمد، بدون پرداخت هزینه آنلاین بودن به طور دائمی به اینترنت متصل خواهید بود. بدین ترتیب، شما همیشه و همه جا آنلاین هستید و میتوانید از طریق لپتاپ، رایانه دستی (PDA) یا مرورگر WAP روی گوشی خود در کمترین زمان به اینترنت وصل شوید و از تمامی امکانات آن استفاده کنید.

GPRS چه امکانات جدیدی ارائه میکند؟
در واقع، با توجه به محدودیتهای موجود در شبکه های تلفن همراه، سرعت GPRS، تا 20 -10 و یا حداکثر 64 کیلوبیت بر ثانیه خواهد بود. با این سرعت نمیتوان یک کنفرانس ویدئویی را لحظه به لحظه تحت پوشش قرار داد؛ ولی خاصیت آنلاین بودن همیشگی آن، امکان دریافت و ارسال حجم بالای اطلاعات را فراهم میکند که ارسال و دریافت ایمیل در برابر آن بسیار ساده خواهد بود.

در شبکه های پکت سویچد (Packet-Switched) جریان اطلاعاتی در نقطه ارسال به تعدادی بلوک کوچک به نام بسته (Packet)، شکسته میشود. هر بسته دارای اطلاعات مربوط به مبدا، مقصد، جایگاه آن در رشته داده ها و یک کد مربوط به چک کردن خطاست. برای افزایش کارایی شبکه و استفاده بهینه از منابع انتقال اطلاعات، بسته های اطلاعاتی میتوانند مسیرهای مختلفی را برای انتقال به مقصد طی کنند و سپس در نقطه مقصد با ترتیب اولیه دوباره مونتاژ شوند.

برای مثال شبکه جهانی اینترنت یک شبکه پکت سویچد (Packet-Switched) است. در فناوری مخابرات بیسیم، پکت سویچد (Packet-Switched) بدان معنی است که به جای تخصیص یک کانال رادیویی به یک مشتری خاص برای یک مدت زمان معین، منابع مخابراتی فقط وقتی استفاده میشوند که ارسال و دریافت اطلاعات انجام میشود. این نحوه استفاده، امکان به اشتراک گذاشتن منابع ارسال و دریافت بین کاربران را فراهم می آورد.

محاسبه هزینه استفاده از GPRS
مدلهای قیمتگذاری برای خدمات GPRS متفاوت است. محاسبه هزینه بر پایه حجم اطلاعات ارسال شده و یا دریافت شده یا قیمت ثابت برای حداقل میزان مشخص ماهانه، نمونه هایی از نحوه محاسبه هزینه این خدمات اند. معمولا ترکیبی از این روشها برای محاسبه هزینه این سرویس به کار گرفته میشود. در هر صورت، معمولا افراد تخمین درستی از این که "یک کیلوبایت داده شامل چه مقدار اطلاعات است" و یا "در هر نوبت انتقال اطلاعات چند کیلوبایت منتقل میشود" ندارند. بنابراین، از دیدگاه مشتریان محاسبه قیمت بر اساس حجم اطلاعات، پیچیده و گمراه کننده خواهد بود.

در هرحال، محاسبه هزینه خدمات GPRS بسیار پیچیده بوده و از چالشهای پیش روی شرکتهای مخابراتی است حتی گاهی هزینه محاسبه ترافیک بسته های اطلاعاتی بیش از ارزش افزوده آن خواهد بود.

در حال حاضر اپراتور دوم تلفن همراه با پیشنهاد تعرفه های استفاده از خدمات GPRS با سازمان تنظیم مقررات در حال مذاکره است که پس از تصویب این تعرفه ها از سوی کمیسیون تنظیم مقررات، امکان دریافت هزینه استفاده از مشترکان خدمات جدید فراهم میشود.

هزینه ارتقاء خدمات
ایجاد سیستم 2/5G، شامل ارتقاء شبکه GSM است که این ارتقاء عمدتا در بخش نرم افزار صورت میگیرد. بدین ترتیب که شبکه GPRS از منابع متعدد شبکه GSM به طور موازی استفاده میکند و به این شکل سرعت و کارایی منابع مخابراتی تا سطحی قابل توجه افزایش می یابد. انجام این ارتقا آسان و ارزان نیست؛ برای مثال کارشناسان تخمین میزنند که تحت پوشش قرار دادن کشور انگلیس برای یک اپراتور بیش از 100 میلیون پوند (180 میلیون دلار) هزینه در بردارد.

با استفاده از GPRS، خدماتی مانند انتقال فایل و دسترسی موبایل به شبکه های داخلی (Intranet) امکانپذیر میشود. این فناوری امکان انتقال اسمی اطلاعات با سرعتی تا حد 114 کیلوبیت برثانیه را فراهم میکند که حدود سه برابر سریعتر از سرعت ممکن با استفاده از خطوط ثابت تلفن و 12 برابر سریعتر از شبکه GSM است. در حال حاضر، سرعت اولیه ارائه شده توسط اپراتورهای تلفن همراه در حدود 20 تا 26 کیلوبیت بر ثانیه است.

در مجموع، به دلیل این که هنوز استفاده گسترده از این خدمات معمول نشده و سرمایه گذاری هنگفت ایجاد شبکه های GPRS مورد استفاده انبوه کاربران در جهان قرار نگرفته است، شبکه های مخابراتی پکت سویچد (Packet-Switched)، یکی از راههای گران برای انتقال اطلاعات محسوب میشوند.

برای اولین بار در ایران اینترنت 24 ساعته در تلفن همراه شما! 
در هنگام حرکت و رفت و آمد، بدون هیچ زحمتی می توانید به شبکه جهانی اینترنت متصل باشید.
(General Packet Radio Service) یا GPRS سرویسی است که از طریق آن شما همیشه و همه جا آنلاین بوده و می توانید از اینترنت استفاده نمایید. شما می توانید از طریق لپ تاپ، رایانه دستی (PDA) یا مرورگر WAP روی گوشی خود در کمترین زمان به اینترنت متصل شوید.

چگونه می توان به GPRS متصل شد؟
گوشی شما باید برای اتصال به شبکه GPRS مناسب باشد.

تنظیمات GPRS بطور خودکار در یک پیام کوتاه (SMS) برای شما ارسال می شود. برای آنکه تنظیمات این سرویس به گوشی شما منتقل شود، باید اطلاعات ارسال شده را در تلفن همراهتان ذخیره (save) کنید.

توجه:
در صورتی که پیام کوتاه حاوی تنظیمات را دریافت و یا ذخیره نکرده اید، می توانید از تاریخ 10 اسفند با شماره گیری

*5*3*130# yes/ok

این اطلاعات را دریافت نمایید.

اگر از دیتا کارت (PCMCIA) برای اتصال لپ تاپ خود استفاده می کنید، هنگام نصب کارت یا تنظیم اتصال به شبکه این اطلاعات را وارد کنید (*اسامی اطلاعات زیر ممکن است برای مدل های مختلف کارت متفاوت باشد):

Value Item
Irancell-GPRS Connection Name
GSM-GPRS/GPRS Bearer
mtnirancell APN
http://google.com
Home Page
10.131.26.138 WAP Proxy
9201 Port
CO-WSP Service
10.131.26.138 HTTP Proxy
8080 Port
HTTP Service

این سرویس برای کلیه مشترکین ایرانسل (اعم از پیش پرداخت یا پرداخت ماهیانه) که گوشی با قابلیت GPRS دارند، موجود می باشد.

نحوه دسترسی به اینترنت
پس از اینکه از تنظیمات گوشی خود مطمئن شدید و علامت اتصال به شبکه GPRS (یک علامت G یا یک مثلث برعکس در کنار علامت آنتن) بر روی صفحه تلفن همراه شما ظاهر شد، می توانید با انتخاب مرورگر (WAP/ Web browser) در منوی گوشی خود و سپس وارد کردن آدرس اینترنتی (URL) به شبکه جهانی اینترنت دسترسی پیدا کنید.

این مرورگر (browser) در اغلب گوشی ها با علامت "کره زمین" نشان داده شده است.

رایانه دستی (PDA) و GPRS 
با داشتن یک PDA و سرویس GPRS، جهان در دستان شماست. می توانید ایمیل تان را چک کرده و گشتی در اینترنت بزنید. امروزه رایانه های دستی به سرعت در حال فراگیر شدن هستند بطوری که بسیاری از وب سایت ها نسخه هایی از صفحات خود را بطور ویژه برای کاربران PDA طراحی نموده اند تا صفحات بطور کامل با اندازه صفحه رایانه دستی شما سازگار باشند.

حتی برای مرور آن دسته از وب سایت هایی که نسخه ویژه PDA ندارند نیز مشکلی وجود نخواهد داشت. صرفاً مجبورید در صفحه کمی بالا و پایین بروید تا کل صفحه را مشاهده کنید.

آشنایی با GPRS
GPRS در واقع روش نوینی برای ارسال داده ها از طریق تلفن همراه است. با استفاده از GPRS:

* اینترنت از آن شماست!
با قابلیت GPRS تلفن همراهتان می توانید 24 ساعته به اینترنت متصل باشید.

* اینترنت همه جا، همه وقت!
اطلاعات بر سرانگشتان شما جاریست! دیگر محدود به دفتر کار، میزتان یا رایانه تان نیستید.

* همیشه آنلاین هستید!
بطور دائمی به اینترنت متصل هستید و صرفاً برای ارسال و دریافت اطلاعات هزینه می پردازید. بنابراین نگران هزینه آنلاین بودن خود نباشید.

* سرعت و راحتی اینترنت
مرور اینترنت یا ذخیره اطلاعات (download) بسادگی و با سرعتی بالا امکانپذیر است. همیشه اولین چیزی که روی گوشی شما ظاهر می شود، متن ها و لینک های موجود در صفحه است تا سرعت شما برای دسترسی به داده های مورد نظرتان افزایش یابد.

* هزینه منطقی
صرفاًٌ زمانی هزینه به حساب شما منظور می شود که داده ای ارسال و یا دریافت کرده باشید. همین! شما برای متصل ماندن به شبکه جهانی هزینه ای نمی پردازید. این منصفانه است زیرا شما فقط پول آنچه را مصرف می کنید می پردازید.

تعرفه GPRS 
بطور کلی حجم داده ها بر اساس بایت سنجیده می شود. همانطور که می دانید، حدوداً به هر 1000 بایت یک کیلوبایت (KB) و به هر 1000 کیلوبایت یک مگابایت (MB) می گویند. شما به آسانی می توانید در هر لحظه هزینه های خود را محاسبه کنید. کافی است تا تعداد بایت هایی که ارسال یا دریافت کرده اید را در تعرفه ضرب کنید.

لطفاً به خاطر داشته باشید که کارکرد دیتای شما شامل کلیه اطلاعاتی خواهد بود که توسط خود شما یا به صورت خودکار از گوشی، رایانه دستی یا لپ تاپ شما ارسال و یا دریافت می گردد.

  منبع : راسخون
-- 

Regards 
Arman Shirzadi